Asociaţia Română a Geosinteticelor

Statut

MEMBRI-COLECTIVI

Statutul Asociaţiei Române a Geosinteticelor


Grupul Român al I.G.S.




1. Denumire, Sediu


1.1. Numele oficial este Asociaţia Română a Geosinteticelor, prescurtat ARG.
1.2. Asociația face parte din Societatea Internaţională a Geosinteticelor.
1.3. Sediul Asociației este în București, B-dul Lacul Tei nr. 124, sector 2.

2. Natura juridică a Asociației


2.1. Asociații au decis în mod voluntar constituirea Asociației Română a Geosinteticelor - Grupul Român al I.G.S., ca persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial, care își desfășoară activitatea potrivit prezentului statut, dispozițiilor Ordonanței nr. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile și a legii civile.
2.2. Asociația are caracter profesional, este neguvernamentală, nonprofit, apolitică și nu face discriminări pe criterii etnice, confesionale, rasă sau de altă natură, fiind pe deplin autonomă din punct de vedere structural, functional şi economic.

3. Durata Asociației


3.1. Durata de functionare a Asociaţiei este pe termen nedeterminat.

4. Patrimoniul Asociației


4.1. Patrimonul Asociației Române a Geosinteticelor - Grupul Român al I.G.S. la data constituirii este format din activul iniţial al Asociaţiei alcătuit din aportul în bani al membrilor fondatori. Instituțiile publice nu participa la formarea patrimoniului initial al Asociației.
4.2. Patrimoniul Asociaţiei este compus din bunurile şi resursele proprii, necesare acoperirii cheltuielilor de organizare şi funcţionare şi desfăşurării activităţilor proprii, pe de o parte, şi din dreptul de folosinţă gratuită asupra unor bunuri din domeniul public sau privat al asociaţilor, acordat sau ce va fi acordat Asociaţiei de către asociaţi, pe de altă parte.
4.3. Patrimoniul inițial al Asociaţiei este în valoare totală de 200 lei, vărsat în totalitate la data constituirii Asociaţiei.
4.4. Membrii Asociației pot conveni să extindă patrimoniul iniţial specificat, să-l adapteze permanent nevoilor de funcţionare a Asociației, serviciilor oferite membrilor săi ori mediului de afaceri.
4.5. Patrimoniul Asociaţiei nu poate fi utilizat în alte scopuri decât acelea prevăzute în prezentul Statut.

5. Scopul și Obiectivele ARG


5.1. Scopul Asociaţiei este acela de a se implica din punct de vedere ştiinţific, tehnic, economic şi educaţional în promovarea şi aplicarea materialelor geosintetice.
5.2. Obiectivele ARG sunt:
5.2.1. să adune, să evalueze şi să promoveze cunoştinţe despre toate chestiunile legate de geosintetice, prin:
- organizarea de seminarii, simpozioane, conferinţe,
- publicarea și/sau sponsorizarea de reviste sau cărţi cu caracter ştiinţific, tehnic, economic şi educaţional, etc.
- înfiinţarea de biblioteci şi colecţii de lucrări de referinţă legate de obiectivele ştiinţifice şi tehnologice ale ARG;
5.2.2. să sporească comunicarea şi înţelegerea privitoare la geosintetice şi aplicaţiile lor, mai ales între specialiştii din industria geosinteticelor şi constructori;
5.2.3. să încurajeze, coordoneze şi/sau să sponsorizeze cercetarea şi dezvoltarea în industrie, universităţi, laboratoare şi alte organizaţii, care au legătură cu geosinteticele.

6. Membrii Asociației


6.1. Poate deveni membru al Asociației orice persoana fizica sau juridica cu activitate sau interes in spiritul ARG fără discriminare de vârstă, sex, naționalitate, apartenență politică și loc de muncă, dacă recunoaște Statutul Asociației și aderă la obiectivele acesteia. Pot deveni membri ai Asociației și studenții care doresc să lucreze în domeniul geosinteticelor. Pot fi membrii colectivi ai Asociației, institute, intreprinderi, firme și societăți al căror domeniu de activitate se interferează cu domeniul privind producerea și utilizarea geosinteticelor și care doresc să susțină material, dezvoltarea Asociației.
6.2. Înscrierea în Asociație se face pe bază de cerere individuală și achitarea taxei de înscriere. Studentii sunt scutiti de la plata taxei de inscriere.
6.3. Acceptarea de noi membri în Asociație nu obligă la modificarea documentelor fondatoare.
6.4. Calitatea de membru încetează în următoarele situaţii:
a) prin retragere, în baza unei cereri de retragere ce nu trebuie motivată;
b) prin excludere în următoarele situaţii:
o încălcarea gravă a prevederilor statutare şi a hotărârilor organelor de conducere ale Asociaţiei, o ca urmare a unei condamnări, prin hotărâre judecatorească rămasă definitivă, pentru săvârşirea unor fapte cu caracter penal incompatibile cu misiunea şi principiile Asociației;
o în caz de neplată a cotizaţiei anuale.
6.5. Excluderea membrilor se face de către Consiliului Director al Asociaţiei, prin decizie prin votul a cel puţin 2/3 din numărul membrilor Consiliului Director. Împotriva deciziei se poate depune contestaţie în termen de 15 zile de la comunicare. Contestaţia se soluţionează de Adunarea Generală. De la data înregistrării deciziei şi până la soluţionarea acesteia în Adunarea Generală, calitatea de membru al Asociaţiei este suspendată.
6.6. Membrii asociației au următoarele drepturi:
a) să participe la conferințele și simpozioanele organizate de Asociație, beneficiind de o taxă de participare redusă;
b) să primească buletinele informative și să aibă acces la alte materiale documentare puse la dispoziție de Asociație;
c) să supună spre examinare Comitetului de conducere a Asociației lucrările pe care doresc să le insereze în volumele conferințelor internaționale, la acele conferințe la care se cere selecția prealabilă a lucrărilor din partea asociațiilor naționale.
6.7. Membrii asociației au următoarele obligații:
a) să respecte prevederile Statutului şi să acţioneze în conformitate cu scopul și obiectivele acesteia;
b) să achite cotizația anuală și să participe la ședințele Adunării Generale;
c) să spijine asociația în organizarea de conferințe, simpozione s.a.;
d) să activeze în comitetele tehnice de promovarea materialelor geosintetice.

7. Structura organizatorică a Asociației


7.1. Organele de conducere și de control sunt:
- Adunarea Generală
- Consiliul Director
- Cenzorul (după caz, comisia de cenzori)
7.2. Adunarea Generală
7.2.1. Adunarea Generală este alcatuită din totalitatea membrilor Asociaţiei şi se întruneste cel puţin o dată pe an în ședință ordinară. O şedinţă extraordinară a acesteia poate fi convocată, fie dacă se consideră că este necesară, fie atunci când 1/4 din membri solicită o astfel de şedinţă Consiliului Director în baza unor argumente bine fondate.
7.2.2. Atribuţiile Adunării Generale:
a) aprobă și modifică strategia şi obiectivele generale ale Asociaţiei, precum şi programele operaționale ale acesteia;
b) aprobă Bugetul de venituri şi cheltuieli şi Situaţiile financiare anuale; validează rectificarile Bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs făcute de către Consiliul Director; acordă descărcărea de gestiune a membrilor Consiliului Director pentru perioada încheiată, pe baza raportului de activitate prezentat Adunării Generale de Consiliul Director;
c) aprobă situaţiile financiare ale Asociaţiei pentru exerciţiul financiar încheiat şi proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al Asociaţiei pentru următorul exerciţiu financiar;
d) aprobă Raportul anual de activitate al Consiliului Director şi al cenzorului;
e) alege şi revocă Președintele și membrii Consiliului Director;
f) decide numărul membrilor din Consiliul Director;
g) alege şi revocă cenzorul/comisia de cenzori;
h) aprobă organigrama şi politica de personal a Asociaţiei, inclusiv a a comisiilor/comitetelor;
i) aprobă contractele ce vor fi încheiate de Asociaţie în nume propriu, a căror valoare depăşeşte un plafon stabilit prin hotărâre AGA;
j) hotărăşte modificarea Actului Constitutiv şi a Statutului, fuziunea sau divizarea; k) amendează, după caz, Regulamentul Intern al Asociaţiei;
l) soluționează contestația formulată de membru împotriva deciziei de excludere;
m) hotărăşte asupra cuantumului indemnizațiilor/salariilor persoanelor cu funcții executive şi al cenzorului;
n) aprobă încheierea actelor de dispoziţie ale Asociaţiei;
o) hotărâşte dizolvarea şi lichidarea Asociaţiei, precum şi stabilirea destinaţiei bunurilor rămase după lichidare;
p) stabileşte cuantumul cotizaţiei anuale;
q) orice alte atribuţii prevăzute în lege sau în Statut.
7.2.3. Convocarea Adunării Generale, în sesiune ordinară sau extraordinară, se face de către Preşedintele Consiliului Director sau la cererea a cel puţin 1/4 din numărul membrilor care compun Adunarea Generală, cu cel puţin 15 (cincisprezece) zile înainte de data întrunirii.
7.2.4. Convocarea va fi transmisă prin scrisoare, fax sau e-mail, cu cel puţin 15 (cincisprezece) zile calendaristice înainte de data şedinţei şi va cuprinde data, ora, locul şi ordinea de zi ale şedinţei. În cazul în care şedinţa presupune o analiză anterioară riguroasă a conţinutului temelor agendei, se vor trimite, odată cu convocarea și materialele în forma electronic.
7.2.5. Cvorumul necesar pentru ţinerea Adunării Generale, la prima convocare, va fi de cel puţin jumătate plus unu din numărul total al membrilor.
7.2.6. Dacă la prima convocare cvorumul nu este îndeplinit, Adunarea Generală se convoacă pentru o dată ulterioară care nu poate fi mai târziu de 15 zile calendaristice de la data stabilită pentru prima convocare, iar la a doua convocare Adunarea Generală este valabil întrunită indiferent de numărul de membrii prezenţi.
7.2.7. Dacă o hotărâre a Adunării Generale a Asociaţiei priveşte în mod direct bunurile ce sunt în posesia unui anumit asociat, nicio hotărâre nu poate fi luată fără prezenţa acestuia.
7.2.8. În cazul în care reprezentantul unuia dintre asociaţi nu poate participa la şedinţa unei Adunări Generale a Asociaţiei la care a fost convocat, acesta poate fi înlocuit de un alt reprezentat al asociatului, împuternicit în acest scop.
7.2.9. Ședința Adunării Generale este condusă de Preşedintele Consiliului Director. În lipsa acestuia Adunarea Generală este condusă de un Vicepreşedinte. La Adunările Generale, oricare dintre asociaţi poate fi reprezentat, împuternicitul prezentând împuternicire semnată şi parafată de asociatul în numele căruia votează.
7.2.10. Discuțiile din cadrul Adunarii Generale a Asociaţiei vor fi consemnate de secretarul desemnat de Adunarea Generală, care va redacta procesul-verbal al şedinţei. Procesul-verbal va fi semnat de preşedinte şi de secretar. O copie a procesului-verbal va fi transmisă, în termen de maximum 5 (cinci) zile calendaristice de la data şedinţei, fiecărui asociat convocat indiferent dacă reprezentantul acesteia a fost sau nu prezent la şedinţă.
7.2.11. Hotărârile luate de Adunarea Generală a Asociaţiei trebuie aduse la cunoştinţa tuturor asociaţilor, în termen de cel mult 5 (cinci) zile calendaristice de la data şedinţei.
7.2.12. Adunarea Generală poate fi constituită atât fizic cât și online. În cazul Adunării Generale online, votul se va face individual, de asemenea online, pe o platformă securizată cu nume de utilizator şi parolă. Procedura de vot online va fi întocmită de Consiliul Director și semnată de Președinte.
7.2.13. Când în ordinea de zi figurează propuneri de modificări ale Statutului Asociaţiei, convocarea va cuprinde textul integral al propunerilor ce vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi, în format electronic pe email.
7.2.14. Hotărârile Adunării Generale vor fi adoptate cu majoritate absolută de voturi, dacă la prima convocare, va fi de cel puţin jumătate plus unu din numărul total al membrilor. În cazul în care nu se întrunește cvorumul de jumătate plus unu din membrii Asociației, la a doua convocare, hotărârile vor fi luate cu majoritatea simplă de voturi, jumătate plus unu din cei prezenți. Votul fiecarui asociat este egal. Hotărârile luate de Adunarea Generală, în limitele legii, ale Actului Constitutiv şi ale prezentului Statut, sunt obligatorii chiar şi pentru asociaţii care nu au luat parte la adunare sau au votat împotriva.
7.2.15. Hotărârile contrare legii, prezentului Statut pot fi atacate în justiţie de oricare dintre asociaţi, dacă a lipsit sau a votat împotrivă şi a cerut să insereze aceasta în procesul verbal de sedinţă, după caz.
7.3. Consiliul Director
7.3.1. Organul de administrare al Asociaţiei este Consiliul Director. Consiliul Director asigură realizarea scopului şi obiectivelor Asociației. Consiliul Director este format din Președinte, 2 Vice-președinti, 1 Secretar și 1 (un) membru. Consiliul Director este ales de Adunarea Generală a Asociaţiei pentru un mandat de 5 ani.
7.3.2. Atribuțiile Consiliul Director sunt următoarele:
a) propune strategia, obiectivele generale și programele Asociaţiei și le supune aprobării AGA;
b) aduce la îndeplinire hotărârile Adunării Generale;
c) încheie acte juridice în numele și pe seama Asociației;
d) prezintă Adunării Generale până la data de 30 aprilie, raportul de activitate pe perioada anterioară, executarea bugetului de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli şi proiectul programelor Asociaţiei prezintă Adunării Generale raportul de activitate pe perioada anterioară, executarea bugetului de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli şi proiectul programelor Asociaţiei;
e) întocmeşte bugetului de venituri şi cheltuieli estimat pentru anul în curs şi bugetul proiectelor Asociaţiei;
f) supune aprobării adunării generale în ședințe extraordinare, rectificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs;
g) convoacă, prin Preşedintele său, Adunarea Generală; h) răspunde de încasarea cotizaţiilor;
i) hotărăşte acţionarea în justiţie a celor ce se fac vinovaţi de încălcarea prevederilor contractuale pe care Asociaţia le-a angajat;
j) propune Adunării Generale modificarea Statutului Asociaţiei, venite de la membrii Asociației;
k) răspunde tuturor întrebărilor şi solicitărilor venite de la asociaţi;
l) analizează cererile prin care se solicită calitatea de asociat, acordând solicitantului, cu unanimitate de voturi, calitatea de membru, dacă îndeplinește condițiile de eligibilitate;
m) constată pierderea calităţii de asociat în conformitate cu prevederile din prezentul Statut;
n) hotărăşte modificarea sediului Asociaţiei;
o) întocmește organigrama şi elaborează politica de personal a Asociaţiei;
p) deleagă reprezentanţi la toate evenimentele şi întâlnirile la care Asociaţia este invitată precum şi negociatori pentru toate proiectele la care Asociaţia ia parte;
q) decide constituirea de depozite bancare sau alte investiţii în vederea menţinerii valorii fondurilor baneşti ale Asociaţiei;
r) îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute în Statut sau stabilite de Adunarea Generală. 7.3.3. Convocarea Consiliul Director se face de către Președinte Consiliul Director se întruneşte în şedinţă ordinară trimestrial şi în şedinţă extraordinară ori de câte ori este nevoie.
7.3.4. Întrunirea Consiliului Director poate fi constituită atât fizic cât și online, deciziile fiind luate cu votul majorității participanților.
7.3.5. În cazul în care, din diferite motive, Consiliul Director nu se poate întruni de 3 ori consecutiv, Președintele convoacă Adunarea Generală pentru alegerea unui nou Consiliu Director, în totalitate sau pentru înlocuirea membrilor inactivi. Încetarea calităţii de membru al Consiliului Director se decide de către Adunarea Generală.
7.4. Preşedintele Consiliului Director
7.4.1. În relaţiile cu terţii, Preşedintele Consiliului Director semnează actele juridice încheiate de Consiliul Director în numele și pe seama Asociației, semnătura sa fiind valabilă pentru angajarea Asociației. Preşedintele păstrează stampila Asociaţiei și îndeplineşte orice atribuţii prevăzute în actul constitutiv sau date de Adunarea Generală.
7.4.2. Preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei poate delega dreptul său de reprezentare oricăruia dintre ceilalţi membri ai Consiliului sau unei persoane din afara Asociaţiei, în baza unei procuri speciale care să prevadă detaliat operaţiunea care face obiectul acesteia.
7.4.3. Preşedintele este înlocuit de vicepreşedinte, care va îndeplini atribuţiile, în cazul absenţei acestuia sau când se află în imposibilitatea de a-şi îndeplini atribuţiile.
7.4.4. Presedintele Consiliului Director se alege de catre Adunarea Generala o dată la 5 ani.
7.5. Cenzorul (Comisia de cenzori)
7.5.1. Controlul financiar intern va fi asigurat de un cenzor (comisia de cenzori), ales şi revocat de către Adunarea Generală. În situaţia în care numărul membrilor înscrişi depăşeşte 100, controlul financiar intern se va exercita de către o Comisie de cenzori. Cenzorul, sau cel puțin un membru din comisia de cenzori, trebuie să fie contabil autorizat sau expert contabil, în condiţiile legii.
7.5.2. Durata mandatului cenzorului este de 5 ani, cu posibilitatea de a fi reînnoit. Membrii Consiliului Director nu pot fi cenzori.
7.5.3. Cenzorul are următoarele atribuţii:
- să verifice modul în care este administrat patrimoniul Asociaţiei;
- să întocmească rapoartele anuale pe care le prezintă Adunării Generale;
- poate participa la şedinţele Consiliului Director fără drept de vot;
- îndeplineşte orice alte atribuţii prevazute în Statut sau stabilite de Adunarea Generală.

8. Sursele de venit


8.1. Sursele de venit ale Asociaţiei sunt următoarele:
a) cotizaţiile asociaţilor;
b) aporturile, în numerar sau în natură ale membrilor, ulterioare înfiinţării Asociaţiei;
c) dobânzile rezultate din plasarea sumelor disponibile, în condiţiile legii;
d) donaţii, legate sau sponsorizări;
e) resurse obţinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale;
f) proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare, consultanţă, expertiză etc.;
g) vânzarea de material informativ, cărţi, articole, înregistrări în format electronic etc. h) prestarea, pe bază de contract, a unor activităţi de formare continuă;
i) taxe de participare la diferite evenimente realizate de Asociaţie;
j) alte sume sau bunuri provenite din orice alte surse legale, din ţară şi/sau din străinătate şi destinate realizării scopului Asociaţiei;
k) orice alte surse de venituri prevăzute de lege sau de prezentul statut, inclusiv venituri realizate din activităţi economice directe, dacă acestea au caracter accesoriu şi sunt în strânsă legătură cu obiectivele Asociaţiei. Se poate percepe o taxă de înscriere care nu poate fi mai mare de valoarea cotizației pe un an.
8.2. Fiecare membru al Asociaţiei trebuie să plătească anual o cotizaţie al cărui cuantum este stabilit şi revizuit, în raport cu evoluţia monedei naţionale, de Adunarea Generală. Asociaţii au obligaţia de a plăti cotizaţia anuală la bugetul Asociaţiei până la data de întâi (1) martie a fiecărui an. Cotizaţiile achitate pe un an în curs nu se restituie, indiferent de motivul pierderii calităţii de membru.
8.3. Cotizaţia se plăteşte în termen de 45 de zile calendaristice de la data primirii facturii sau în termen de 15 zile calendaristice, în caz de întârziere a plăţii, după ce s-a retransmis un mesaj de reamintire. Neplata taxei după întreaga perioadă alocată (60 zile) atrage după sine eliminarea membrului din asociaţie.
8.4. Asociaţia are un buget propriu de venituri şi cheltuieli. Situaţiile financiare se întocmesc şi se publică în conformitate cu legislaţia în vigoare.

9. Dizolvarea şi Lichidarea Asociaţiei


9.1. Asociaţia se dizolvă de drept, în situațiile prevăzute de lege, prin hotărâre judecatorească, la cererea oricărei persoane interesate. Constatarea dizolvării se realizează prin hotărârea judecătoriei în a cărei circumscripţie se află sediul Asociaţiei.
9.2. Asociaţia se dizolvă și prin hotărârea Adunării Generale, cu condiția ca dizolvarea să fie aprobată de IGS. În termen de 15 zile de la data şedinţei de dizolvare, hotărârea Adunării
Generale se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie îşi are sediul, pentru a fi înscrisă în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor. Prin hotărâre se numesc și lichidatorii. 9.3. În cazul dizolvării Asociaţiei, bunurile rămase în urma lichidării nu se pot transmite către persoane fizice. Aceste bunuri pot fi transmise către persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop identic sau asemănător cu cel al Asociației.
9.4. Sub rezerva puterilor exprese, pe care legea aplicabilă sau Adunarea Generală le-ar putea acorda, lichidatorii sunt datori:
a) să execute şi să termine operaţiunile referitoare la lichidare;
b) să vândă, prin licitaţie publică, imobilele şi orice avere mobiliară a Asociaţiei. În toate cazurile, vânzarea bunurilor nu se va putea face în bloc.
c) să lichideze şi să încaseze creanţele Asociaţiei;
d) să îndeplinească orice alte acte necesare operaţiunilor de lichidare.
9.5. Dacă în termen de 6 luni de la terminarea lichidării, lichidatorii nu au reuşit să transmită bunurile în condiţiile de mai sus, precum şi în cazul în care statutul Asociaţiei nu prevede o procedură de transmitere a bunurilor ori dacă prevederea este contrară legii sau ordinii publice, bunurile rămase după lichidare vor fi atribuite de instanţa competentă unei persoane juridice cu scop identic sau asemănător.
9.6. Data transmiterii bunurilor este cea a întocmirii procesului-verbal de predare-preluare, dacă prin acesta nu s-a stabilit o dată ulterioară.

10. Dispoziții finale


10.1. Relaţiile comerciale și financiare între Asociaţie şi alte persoane juridice şi fizice precum şi cu Statul, se vor desfăşura pe baza de contracte generate de părţi pe principiul libertăţii contractuale.
10.2. Personalul necesar desfăşurării activităţii este folosit pe baza de contract de muncă individual sau colaborare, potrivit organigramei aprobate de Adunarea Generală, drepturile şi obligaţiile fiind stabilite de lege și/sau de Consiliul Director.
Prevederile prezentului Statut se completează cu cele ale Actului Constitutiv al Asociaţiei şi cu dispoziţiile Ordonanţelor Guvernului nr. 26 /2000.
Prezentul Statut a fost adoptat de catre asociaţi, în data de 09.09.2021, în ședința Adunării Generale a membrilor Asociației Române a Geosinteticelor.