Asociaţia Română a Geosinteticelor

Workshop GeoSint-Atelierul de Geosintetice 2022

MEMBRI-COLECTIVI

Workshop GeoSint / Atelierul de Geosintetice 2022


În perioada 4-6 noiembrie 2022, Asociația Română a Geosinteticelor a organizat la Sohodol, Bran, Brașov, evenimentul Workshop GeoSint / Atelierul de Geosintetice 2022.
Eveniment dedicat în special studenților, masteranzilor și doctoranzilor, a avut numărul de participanți limitat la posibilitățile de cazare.
Din totalul de 59 participanți, 38 au fost studenți din 5 centre universitare din București, Cluj, Iași, Timișoara. Programul științific a cuprins 3 sesiuni si un total de 11 prezentări susținute de cadre didactice din 4 centre universitare din țară și specialiști din companii producătoare, distribuitoare și utilizatoare de materiale geosintetice.
Cele 3 sesiuni de prezentări au fost completate de concursuri antrenante, la finalul cărora, s-a stabilit topul echipelor câștigătoare, care au avut răspunsurile cele mai apropiate de experimentele practice efectuate.




Asociația Română a Geosinteticelor s-a fondat (sub denumirea Asociația Română a Geotextilelor și Geosinteticelor) în urma ședinței de constituire din data de 11 decembrie 1990.
De la 1 ianuarie 1996 a devenit membră a Societății Internaționale a Geosinteticelor (International Geosynthetics Society), fiind prima țară din Europa de est si a 13-a afiliată la nivel mondial.
Înscrierea în Asociația Română a Geosinteticelor aduce automat statutul de membru al International Geosyntehics Society (IGS). Astăzi, IGS numără 45 de grupuri naționale sau regionale.

GeoSint este denumirea Simpozionului Național de Geosintetice, organizat de Asociația Română a Geosinteticelor în 3 ediții: 1998, 2002 și 2007, ultima ediție nefiind sub nicio formă una națională, ci cu o prezență numeroasă de personalități cu renume mondial: Prof. Jean-Pierre Giroud, Prof. Alan McGown, Prof. Georg Heerten, Prof. Karl Josef Witt, Prof. Horst Duellmann, Dr. Ing. Dimiter Alexiew, Ing. Eugène Timmermans, Ing. Chris Jenner.

Evenimentul Workshop GeoSint / Atelierul de Geosintetice vine după o perioadă foarte lungă în care Asociația Română a Geosinteticelor nu a fost activă pentru membrii săi, chiar dacă au existat acțiuni care au vizat instituții și a fost păstrată legătura și reprezentarea în IGS. Din acest motiv, organizarea Workshop Geosint `22 s-a făcut cu foarte multe necunoscute privind participanții.
Mulțumită sponsorilor Inoveco, Maccaferri și Viacon, studenții, masteranzii și doctoranzii au achitat doar o taxă modică de participare. De altfel, trebuie spus că aderarea în ARG și implicit IGS a tinerilor înscrisi la o formă de învățământ, este gratuită. Cei 38 de studenți care au participat la eveniment au provenit din 5 centre universitare, respectiv: Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Politehnica Timișoara, USAMV – Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului din București și Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” Iași.

Vineri, 4 noiembrie 2022, Conf. Dr. Ing. Ernest Olinic, a făcut o scurtă introducere în universul materialelor geosintetice și al asociațiilor profesionale care promovează utilizarea corectă a lor. Totodată, au fost prezentate concursurile care urmau să se desfășoare în zilele următoare.
În ziua de 5 noiembrie 2022 au fost programate două sesiuni de prezentări.

În prima sesiune au prezentat Ing. Petrică Pînzaru, Ing. Ionel Davidescu si Șef Lucr. Dr. Ing. Florin Bejan.
A doua sesiune a fost dedicată masivelor de pământ armat și a cuprins alte 3 prezentări susținute de: Șef Lucr. Dr. Ing. Oana Elena Colț, Prof. Dr. Ing. Manole Șerbulea și Ing. George Alexandru.
Ziua a continuat cu formarea a 8 echipe, fiecare condusă de un cadru didactic sau un practician, și desfășurarea primelor concursuri care au vizat frecarea la interfață a materialelor geosintetice (geomembrană lisă / geotextil nețesut, geomembrană rugoasă / nisip și geogrilă / nisip).

Duminică 6 noiembrie 2022, au susținut prezentări: Șef Lucr. Dr. Ing. Tatiana Olinic, Drd. Ing. Andor Csongor Nagy, Drd. Ing. Cristian Ștefan Barbu și Conf. Dr. Ing. Ernest Olinic.
Trebuie spus că dl. Drd. Ing. Andor Csongor Nagy a prezentat lucrarea pentru care a primit IGS Student Award, acordat de IGS și nominalizat de ARG, premiu care i-a permis participarea la EuroGeo7 – Al 7-lea Congres European de Geosintetice, Varsovia, 4-7 septembrie 2022. Dl. Drd. Ing. Cristian Ștefan Barbu a prezentat lucrarea pentru care a primit premiul ARG pentru studenți, masteranzi și doctoranzi care, de asemenea, a constat într-o bursă de participare la același congres.

Ziua a continuat cu ultimele concursuri, de estimare a debitului printr-un orificiu într-o geomembrană și într-un geocompozit bentonitc și desemnarea câștigătorilor:

Locul 3: Echipa 4. Șef Lucr. Tatiana Olinic, Adelina-Felicitas Varga, Melania Pîrvănescu, Renate Larisa Tepele, Daniela Moțoc, Alexandru-Gabriel Boboc, Evelina Uncan.
Locul 2: Echipa 3. Șef Lucr. Ioan Boți, Delia Ștefan, Bianca-Mihaela Purișel, Cosmin Roșu, Teona Badiu, Denisa Pașca.
Locul 1: Echipa 6. Șef Lucr. Oana Elena Colț, Florin Georgian Ghiță, Kevin Dewald, Miruna Gabriela Petrariu, Rareș-Cosmin Nicoară, Alexandru Constantin, Anita Daliana Bărbuleț.
Membri echipelor câștigătoare au primit câte un tricou personalizat de ARG, iar locul 1 a câștigat și un premiu in bani.
La începutul evenimentului, toți cei prezenți au fost invitați să răspundă la câteva întrebări despre tipurile și funcțiile materialelor geosintetice. Aceleași întrebări au fost adresate și la finalul evenimentului.
Răspunsurile au fost prezentate și analizate în paralel, rezultând o creștere semnificativă a corectitudinii răspunsurilor după aproape 3 zile in care au fost prezentate aceste materiale.

Participanții la eveniment și toți membri ARG au primit materialul rezultat în urma acestuia, care cuprinde toate prezentările, concursurile, chestionarul completat la începutul și finalul evenimentului, fotografii. Materialul rezultat este sub forma unei prezentări de 411 pagini.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Română a Geosinteticelor cu sprijinul următoarelor cadre didactice din Universitatea Tehnică de Construcții (Conf. Ernest Olinic, Șef Lucr. Daniel Manoli, Asist. George Pantel) și USAMV – Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria mediului din București (Sef Lucr. Tatiana Olinic).

Prin prezența, calitatea prezentărilor și implicarea tuturor participanților, evenimentul aflat la prima ediție, a depășit orice așteptări!
Asociația Română a Geosinteticelor va organiza Workshop Geosint / Atelierul de GeoSintetice și în anul 2023, dar vă propune și alte evenimente pentru anul viitor: IGS Educate the Educator, IGS Ambassador și altele. Detalii despre acestea puteți găsi pe facebook.com/geosint.ro și în curând pe pagina geosint.ro.

Conf. Univ. Dr. Ing. Ernest OLINIC
Președinte al Asociației Române a Geosinteticelor
Director Departament de Geotehnică și Fundații, Universitatea Tehnică de Construcții București